altinayproje@gmail.com +90 535 976 86 56

ALÇI & SIVA İŞLEMLERİ

Alçı sıva, kaba sıvanın üzerine alçıdan yapılan ve üzerine yapılacak olan kaplamaya kat oluşturan yüzeye alçı sıva denir. Bu malzeme bünyesinde barındırdığı sudan dolayı yanmaya karşı dayanıklıdır. İçine hava geçiren bir malzeme olduğundan, nem oranını dengeleyerek sağlıklı bir ortam sunar. Uygulandığında pürüzsüz ve temiz bir yüzey elde edilir ve tek kat boyaya hazır hale gelir. Küf bakteri ve mantar oluşturmaz.


"Alçı & Boya İşlemlerimizle Sağlamlaştırırken Renklendiriyoruz."

Alçı Sıva Uygulaması Yaparken
Dikkat Edilmesi Gerekenler

Alçı sıvalar tuğla ya da taş duvar gibi kagir yüzeyler üzerine yüzeyi düzeltmek için elverişli kalınlıkta doğrudan yapılabileceği gibi, kaba sıva yapılmış çimentolu sıvalar üzerine ince sıva veya perdah (Saten Alçı Nedir? Nasıl Yapılır?) niteliğinde de yapılabilir. Bu amaçla kullanılan alçı sıva iki gurupta ele alınabilir.

Kaba sıva yerine yapılacak olan alçı sıvada, hafiflik ve diğer özellikleri sağlaması amacıyla perlit dolgusu kullanılmaktadır. Bunlara perlitli sıva alçısı adı da verilmektedir. Diğer sıva alçısı ya da perdah alçısı ise, yüzeyleri düzeltmek, boya için iyi, düzgün ve pürüzsüz bir boya altlığı oluşturmak amacıyla üretilir ve saten alçı olarak da adlandırılır.

ALÇI SIVA
KULLANMANIN AVANTAJLARI

  • Alçı sıva, diğer sıva çeşitlerine göre neredeyse 3 kata kadar fazla yalıtım sağlamaktadır. Bu özellikleri nedeniyle özellikle yaşam alanlarında ve ısıtılma özelliği bulunan ortamlarda yakıt tasarrufu sağlayabildiğinden sıva malzemesi olarak ilk tercih edilen üründür.
  • Yoğunluk olarak düşük bir malzeme olduğundan, çimentoyla ve kumla karşılaştırıldığında aynı oranlarda çok daha yüksek yapı malzemesi ortaya çıkmaktadır. Bu sebepten, inşaatlarda alçı sıva kullanılarak binanın yükü hafifletilebilir ve böylelikle de depreme dayanıklılık durumu ortaya çıkarılmaktadır.
  • İçeriğinde hiçbir kanserojen madde bulunmayan malzemesi, uygulandığı her ortamda bakteri üretiminin önüne geçerek cilde dost sağlıklı bir yapı malzemesi olarak kabul görür.
  • Bu ürünün uygulandığı ortamlarda yaz ve kış mevsim koşullarının getirdiklerini absorbe edebilme özelliği bulunmaktadır. Örneğin; iç mekana uygulanan alçı sıvaların oluşacak rutubeti yok edebildikleri bilinmektedir. Ayrıca kış mevsiminde de ortamın daha sıcak kalmasına olanak sağlar.
  • Çimento vb. malzemeler kullanılarak yapılan sıvalarla kıyaslandığında, maddi olarak çok daha uygun maliyetlere alçı sıva ile işlemlerin tamamlandığı görülmektedir. Özellikle inşaatlarda zaman çok önemli bir unsur olduğundan, daha hızlı kuruyan alçı sıvaların kullanımı zamandan tasarruf edilmesine de olanak sağlamaktadır.
  • Yaşam alanlarında en önemli unsurlardan biri olan yangına dayanıklılık esasına oldukça uygun olan bu malzeme, yüzde yirmilik bir oranda su içerdiğinden yangın esnasında ortamdaki yangının ilerleme hızını düşürmektedir.

UYGULANABİLDİĞİ
YÜZEYLER NELERDİR?

Sıva işlemi iç mekan perdahlama için günümüzde en sık ve ekonomik olarak tercih edilen yöntemdir. iç cephe mantolama, alçı-pan, asma tavan, ham duvar üzerine kaba ve saten alçı uygulamaları yapılmakta olup köşelerin düzgün görünmesi için alüminyum alçı köşeler kullanılır.

Esnek yüzeylerin alçıyı tutması ve daha sonra ki dökülmeleri engellemek için file uygulaması yapılır. Sıva alçısı ilk kat saten alçı ise ikincil ve son kat olarak uygulanır. Daha sonra zımparalama ve izolasyon astarı ardından boya veya duvar kağıdı uygulamasına geçilir.

BOYA NEDİR

İç ve dış mekanlar da zemin hazırlıklarının tamamlanmasının ardından, yüzeyin kişisel zevklere göre seçilen renklere bürünmesine imkan veren, sürüldüğü yüzeyi koruyan ve dekoratif özellik kazandıran kimyasal maddelere boya denir.

GENEL OLARAK BOYADA
ARANILAN ÖZELLİKLER

  • Boyada Kapatıcılık:Boyanın uygulandığı yüzeyi tamamen kapatması, yüzeyi göstermemesi ve iki katta yüzeyi kapatması beklenmektedir.
  • Kolay Uygulanabilir Olması:Boyanın, fırça ile rahat bir uygulama yapılması ve sonuç olarak iyi bir yüzey görünümü bırakması beklenmektedir.
  • Fiziksel Etkilere Dayanım:Sürtünme, çizilme, silinme gibi etkenlere karşı dayanıklı olması beklenmektedir.
  • Kimyasal Etkilere Dayanım:Sabun, deterjan, kola, yağ, meşrubat gibi maddelere dayanıklı olması gerekmektedir.
  • Atmosferik ve Özel Şartlara Dayanım:Yağmur, güneş ve diğer koşullara dayanıklı olması gerekmektedir.
  • Dekoratiflik: Tüm bu özelliklerinin yanında uygulanan yüzeye ve mekana dekoratif bir görüntü kazandırması beklenmektedir.

İLETİŞİM

Adres:

Şair Nabi Mahallesi
210. Sokak
No:10/2
Haliliye/Şanlıurfa/Türkiye

Çalışma Saatleri

Pazartesi - Cuma: 08:30-18:00
Cumartesi:08:30-13:00

Email:

altinayproje@gmail.com

Telefon:

Altınay GYO
(Merkez Ofis)
+90 (414) 314 66 88
İrfan DAĞ
(İnşaat Birim Sorumlusu)
+90 (535) 976 86 56